ETHEL WALKER SCHOOL

Beaver Brook Hall at the Ethel Walker School occupies the most prominent spot on the campus.  It is flanked by the school's theater (left) and chapel (right).  Originally, Beaver Brook was a large, flat-roofed, brick building, built in 1938 as a dormitory for this girls’ independent school.  The front of Beaver Brook featured a large visitor parking lot.

The transformation of Beaver Brook changed the function of the 40,000 sf building, the basic structure of the building, the exterior façade, and the outdoor space in front of the building. In order to make this striking change, we designed a new long span, steel structure for the top of the building.  This structural change the was key to creating the new large science labs and art studio on the upper floor. Smaller classrooms, located on the lower levels, are accommodated within the constraints of the original structure.  There is a student lounge on each floor with views of the campus.

The exterior of the building has changed dramatically.  We added a hipped roof, new windows, and a new entry portico that emulates the classical facade of the neighboring chapel.  We replaced the large visitors' parking lot with a an elliptical lawn to create a traditional village green.   These changes have greatly enhanced campus, creating a more elegant entry befitting this prestigious school.

  • 2003 American School & University Gold Citation Award

  • 2002 American School & University Gold Citation

  • 2002 National School Board Association Grand Prize

 

Honors and Awards

 

  • Campus Planning​​

  • Renovation / Adaptive Reuse

  • Transformation 

  • 40,000 sf

Ethel Walker School
Simsbury, CT

Project Information